College vindt storten van bedrijfsafval van AEB Amsterdam onwenselijk scenario

College vindt storten van bedrijfsafval van AEB Amsterdam onwenselijk scenario

Afgelopen dagen is het storten van bedrijfsafval van AEB Amsterdam (Afval Energie Bedrijf Amsterdam), bij het afvalverwerkingsbedrijf Afvalzorg in Lelystad, veel in het nieuws geweest. Provincie Flevoland is hierbij bevoegd gezag op grond van afvalwetgeving. Gemeente Lelystad heeft in deze casus geen rol. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het huishoudelijk afval, dat door HVC ingezameld en in Alkmaar verwerkt wordt. Het storten van het bedrijfsafval van AEB betreft een calamiteit en is een tijdelijke situatie. Het college vindt het storten van dit afval een onwenselijk scenario.

Waarom wordt er afval in Lelystad gestort?

Provincie Flevoland heeft AEB een vergunning verleend om 6000 ton bedrijfsafval tot 1 november 2019 te storten bij Afvalzorg. Bij het Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf zijn namelijk 2 van de 4 verbrandingsovens stilgezet. Het afval kan daardoor niet meer verwerkt worden. Landelijk is afgesproken dat als er een probleem is met afval, dit verdeeld wordt over verschillende plekken in het land. Eerst wordt wel gekeken bij andere afvalverbrandingsinstallaties of zij het afval kunnen verbranden. Zij vangen een deel van het afval van AEB op, maar zitten nu ook vol. Het restant wordt gestort bij Afvalzorg, op haar locaties in Nauerna en in Lelystad.

Wat betekent dit voor het nieuwe inzamelen?

Het probleem met het bedrijfsafval van AEB staat los van het proces van het nieuwe inzamelen, waarbij het gaat om een nieuwe wijze van inzamelen van huishoudelijk afval in Lelystad. Het invoeren van het nieuwe inzamelen in Lelystad doen we om te voldoen aan de VANG-doelstellingen  (Van Afval naar Grondstof) van de Rijksoverheid. Daarnaast heeft de gemeente duurzaamheid, waar afval scheiden een onderdeel van is, hoog in het vaandel staan.

Ook interessant:

[bibblio style="bib__module bib--row-3 bib--font-georgia bib--white-label bib--recency-show bib--default bib--size-18 bib--title-only bib--split bib--portrait"]

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!