De diagnose ‘burnout’ wordt te snel uitgesproken.

De diagnose ‘burnout’ wordt te snel uitgesproken.

Het aantal burn-outklachten blijft stijgen, met name bij werknemers in vaste dienst. Dat bleek onlangs uit de Arbobalans 2018 van TNO, die tweejaarlijks wordt samengesteld. In 2017 zei 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders burn-outklachten te ervaren, dat was in 2007 nog 11 procent. Niet alleen oudere, maar ook steeds vaker jongere werknemers raken overspannen. Het lijkt wel of (bedrijfjes)artsen steeds vaker het etiket ‘burnout’ plakken op iemand die zich enige tijd futloos voegt.

STELLING: De diagnose burnout wordt te snel uitgesproken

Ben je het eens met De Stelling?

Twee deskundigen geven hun mening hierover: Han Kuipers, directeur van De Overstap (reïntegratie-adviesbureau, Hengelo en Zwolle) en Robert Reinink, Zaakgenoten (Enschede, laat organisaties vitaal presteren, VitaalVooruit).

Eens

Han Kuipers:

Oneens

Reinink:

Het beeld dat jongeren sneller uitvallen is een trend van de laatste jaren, de wereld gaat sneller er wordt meer van je verwacht en om daar aan te kunnen voldoen lopen jongeren soms op hun tenen. Dat begint bij sommigen al voor of tijdens de opleiding. De directe sociale omgeving heeft invloed op de keuze van de opleiding ongeacht of men er altijd voor geschikt is. We merken dat HBO-opleidingen sterker dan voorheen een advies geven over de studiekeuze. In de praktijk zien we dat tijdens stages studenten nog niet altijd klaar zijn met hun eigen ontwikkeling en dan moeite hebben zich staande te houden. Soms is de combinatie van stage en een bijbaantje niet bepaald gelukkig.

Sommige jonge mensen hebben een gedreven en perfectionistische aard die kan leiden tot burnout-symptomen. Deze jonge mensen ervaren prestatiedruk, vanuit henzelf, vanuit de ouders, vanuit school en/of druk vanuit sociale media, waardoor ze langdurig over de grenzen kunnen gaan. Sommigen kunnen het beter aan dan anderen, ze geven aandacht aan de signalen en doen er iets mee, anderen onderkennen de signalen niet en gaat door tot het gaatje.

Ook interessant:

[bibblio style="bib__module bib--row-3 bib--font-georgia bib--white-label bib--recency-show bib--default bib--size-18 bib--title-only bib--split bib--portrait"]

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!