Provincie Flevoland introduceert duurzaam beton

Provincie Flevoland introduceert duurzaam beton

Van maandag 2 september tot en met vrijdag 1 november 2019 zal het fietspad langs de Dronterweg (N309) tussen de Swifterringweg en de Lisdoddeweg afgesloten zijn doordat het asfalt vervangen wordt door duurzaam beton. In 2017 is Provincie Flevoland gestart met het gebruik van duurzaam beton. Andere fietspaden die eerder zijn voorzien van dit beton liggen langs de Houtribweg (Lelystad), Urkerweg (Noordoostpolder), Zeewolderdijk en Spiekweg (Zeewolde).

De reden om te kiezen voor een betonnen fietspad is de vergroting van het rijcomfort en veiligheid door de vlakke en stroeve ondergrond. Beton heeft daarentegen weinig onderhoud nodig en kent het een lange levensduur van minstens 50 jaar. Beton bestaat voor een groot gedeelte uit cement en door dat te vervangen door een duurzamer materiaal heeft het beton een tot wel 65% lagere CO2-uitstoot.

Meer zien, minder sturen en veilig oversteken

Het fietspad langs de Dronterweg heeft een aantal bochten. Om deze bochten beter zichtbaar en herkenbaar te maken, wordt in het midden van het fietspad LED-verlichting op zonne-energie geplaatst. Dit vergroot de attentiewaarde en verhoogt daarmee de veiligheid op het fietspad. Voor extra veiligheid wordt bij een aantal bochten de bocht flauwer gemaakt, zodat (brom)fietsers de bocht eenvoudiger kunnen nemen. Op de kruising met de Roodbeenweg wordt een veilige oversteek gemaakt. Er komt een middengeleider zodat (brom)fietsers in het midden van de weg kunnen wachten en dus slechts één rijstrook per keer hoeven oversteken. Hiervoor moet de aansluiting met het fietspad iets worden verlegd.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!