Taalbarrière gevaar op bouwplaats? ‘Slap excuus’

Taalbarrière gevaar op bouwplaats? ‘Slap excuus’

Het is een slap excuus om gevaarlijke situaties op te hangen aan een taalbarrière. Dat zegt Jelle Weever van de Weever Groep, bouwbedrijf uit Kampen. Hij reageert daarmee op toenemende geluiden van diverse organisaties die zich zorgen maken over de gevaarlijke situatie op bouwlocaties. Die zou ontstaan door de vele talen die er worden gesproken, wat onduidelijkheid en daardoor misverstanden in de hand zou werken.

Momenteel is een van de vijf bouwvakkers op verschillende bouwplaatsen in ons land van buitenlandse afkomst. Dat wordt binnenkort een op de vier, een stijging van 20 naar 25 procent. Een verdere toename ligt in het verschiet, omdat het steeds moeilijker wordt geschikt Nederlands personeel te vinden dat in de bouw wil werken.

Weever, ook voorzitter MKB Regio Zwolle: ‘Bij ons bedrijf hebben wij geen problemen met buitenlandse werknemers. Het is allemaal niet zo moeilijk. De werkgever moet er op de eerste plaats op toezien dat het personeel dat geen Nederlands spreekt zich tenminste behoorlijk kan uiten in het Duits of Engels. En die taal ook begrijpt uiteraard.’

Zo hou je het onderling een beetje gezellig. Verder, en veel belangrijker, dienen passende veiligheidsinstructies voorhanden te zijn waar een ieder zich aan dient te houden. Natuurlijk ook in het Duits en Engels, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan, meent Weever.

Ofwel, wil hij maar zeggen: zie er als bedrijf op toe dat risicoaspecten worden geëlimineerd. Overkoepelende organisatie Bouwend Nederland heeft kort geleden een soort gebarentaal ontwikkeld voor op de bouwplaats, Bouwspraak, en ook ‘Taal voor de bouw’. Hiermee moet het aantal ongevallen door miscommunicatie worden teruggedrongen, zo is de opzet.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!