Denken, gedrag, communicatie en gevoel beïnvloeden

Denken, gedrag, communicatie en gevoel beïnvloeden

‘Het lijkt wel een schoolreisje’ – de grappen waren niet van de lucht tijdens een rondleiding in de Nicolaastoren van Denekamp, als onderdeel van de maandelijkse Networking Monday op maandag 17 juni.

Organisator Gerda Voorn van netwerkorganisatie People’s Business probeert de leden van deze club iedere keer iets bijzonders voor te schotelen. Iets wat blijft hangen en waar enige tijd later nog over gesproken wordt. Dat was vorige maand bij Lowlands Biker Store in Zwolle het geval, nu kon dus de naast het Food & Drink Club De Wethouder (de thuisbasis van de bijeenkomst, dat één geheel vormt met hotel De Schout) gelegen toren worden beklommen en werd door gids en lid van de Denekampse Beierclub, Jos Wintels, een en ander over de geschiedenis van het bouwwerk verteld. De Wethouder is gevestigd in het voormalige gemeentehuis (en rijksmonument) en is fraai getransformeerd – met behoud van het oude – tot een trendy etablissement met veel mogelijkheden, waarbij het woord ‘happy’ overheerst.

Bijzonder tijdens de door 35 personen bezochte samenkomst was eveneens de uiteenzetting over Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) door Bas Licher van RaVisie (hij is een van de weinigen in Nederland die als trainer is opgeleid in Amerika). Hij werd bijgestaan door Henk Wim Lijftogt. NLP heeft als doel te begrijpen hoe iemand denkt en hoe dat denkproces gedrag en communicatie beïnvloedt. NLP kan gebruikt worden om mensen te motiveren, om beter te communiceren, om beter te managen en leiding te geven, maar ook om gedrag te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld bij een verkoopgesprek bepaalde woorden beter niet gebruiken, om sneller tot een verkoopafronding te komen. Dat is interessant en goed om te weten.

Ofwel: Met NLP leer je hoe je voor jezelf je denken, gedrag, communicatie en gevoel kunt beïnvloeden en veranderen en om anderen te helpen hun gedrag, gevoel en communicatie te veranderen en te verbeteren. Daarbij speelt het onbewuste een grote rol. Veel informatie die we krijgen filteren we en gaat langs ons heen. Licher: ‘Wil je beter mensen kunnen aansturen, beter communiceren, een betere coach zijn, jezelf persoonlijk meer ontwikkelen, meer grip hebben op je eigen leven, of beter om kunnen gaan met de mensen in jouw omgeving? Dan is NLP een goede keuze om dat te bereiken. NLP is dan ook een ‘must’ voor iedereen die met mensen werkt; coach, trainer, leraar, manager, therapeut, verkoper. NLP staat los van de inhoud en houdt zich vooral bezig ‘met de manier waarop’

Hij voegt eraan: ‘ Iedereen heeft zijn eigen woordgebruik, maar het is verstandig daar dicht bij te blijven. We weten meestal de betekenis ervan. Het woord is een symbool van wat we uiten, maar vaak is een begrip ongrijpbaar omdat de betekenis niet duidelijk is.’ Conflicten op het werk ontstaan vaak daar een interpretatie van bepaalde informatie. ‘Als je begrijpt hoe een ander denkt, kan dat zowel schriftelijk als mondeling in begrijpelijke taal worden uitgedrukt’, aldus Licher. Lijftogt gaf aan: ‘Het is handig als je weet of iemand erg detaillistisch is ingesteld, of houdt deze misschien de grote lijnen in de gaten? Of is de persoon auditief, visueel of kinesthetisch (op zijn/haar gevoel werkt) ingesteld? Daar kun je dan met de juiste woorden op inspelen.

Daarna mochten de aanwezigen zelf aan de slag met hetgeen ze gehoord hadden door elkaar een verhaal te vertellen (zie foto). Daarna konden de inmiddels behoorlijk rammelende magen gevuld worden.

Daarna kon, voorzien van nieuwe energie door de maaltijd, de toren beklommen worden. Denekamp kent al vijf eeuwen een beiertraditie. De Sintnicolaasklok bestaat 500 jaar en is er nog steeds te bewonderen. Dat de klokken er nog zijn is een klein wonder, omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geconfisceerd door de Duitsers. De klokken kwamen echter heelhuids terug.

Beieren of luiden? In Denekamp is het een combinatie van beide. De grote Salvatorklok wordt namelijk geluid, terwijl tussen de slagen door geklept wordt met de Maria- en Sint Nicolaasklok, ook wel Brandklok geheten. Deze eeuwenoude traditie wordt in ere gehouden door de beieraars, een groep van zo’n 14 personen.

De klokkenzolder – die ook werd bezocht – bevindt zich op de bovenste verdieping van de uit drie geledingen bestaande toren van Bentheimer zandsteen, die sinds ongeveer 1850 gemeentelijk eigendom is.

Hoe krijg je een mooie melodie? Op de eerste verdieping staan de twee beieraars, terwijl beneden in de toren zich de luidruimte bevindt. Voorafgaand aan het beieren zijn de klepels van de beide kleinste klokken met kettingen tot vlakbij de klokrand getrokken. Vanaf iedere ketting loopt een touw naar de eerste torenverdieping, de ruimte waar zich de beieraars bevinden. Een van hen neemt nu de beide beiertouwen in de hand, en begint als inleiding op het eigenlijke beieren een tonenreeks in een driekwartsritme te spelen: e-e-d-e-e-d enz. Ondertussen beginnen de luiders beneden in de toren met twee luidtouwen de grote Salvatorklok op gang te brengen. Luidt deze voluit, dan moet de beieraar boven ervoor zorgen, dat hij zonder onderbreking overgaat van de inleidende driekwartsmaat naar een vierkwartsritme, en zo de beiermelodie tot stand brengt, op de grondtoon C van de luidende Salvatorklok. Zo ontstaat een melodie in de tonen e-d-e-c-e-d-e-c enz. Een melodieus geheel, dus.

Ook interessant:

[bibblio style="bib__module bib--row-3 bib--font-georgia bib--white-label bib--recency-show bib--default bib--size-18 bib--title-only bib--split bib--portrait"]

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!